| Warsztaty kulinarne | Live cooking | Catering

| Warsztaty kulinarne | Live cooking | Catering

Bio

KIM JESTEM

EWELINA BRODNICKA – dziennikarka, blogerka, podróżnik, smakosz, kucharz entertainer, gotuje z zawodu i zamiłowania, pisze o tym i uczy innych dobrego smaku w kuchni.

 

Dziennikarka i założycielka bloga kulinarnego Pichconko.pl. Prowadzi go już od kilku lat a gotowanie traktuje jako sztukę promując jednocześnie kuchnię ekologiczną, wegetariańską i wegańską. Prowadziła sekcje restauracji na Malcie i Półwyspie Helskim, jest pomysłodawczynią konceptów gastronomicznych i współorganizatorką Kaliskiej Kuchni Społecznej. Na co dzień realizuje się tworząc teksty tematycznie nawiązujące do gastronomii, czy prowadząc warsztaty kulinarne w warszawskiej szkole „Polish Your Cooking” z którą w Gdańsku przeszkoliła z gotowania setkę osób podczas „LG Fit meeting”. Gotować uczy też w Trójmieście czy Poznaniu. Dzięki unijnemu grantowi przeprowadziła cykl bezpłatnych warsztatów kulinarnych („Akademia świadomego odżywiania Pichconko.pl”) których odbiorcami było ponad 140 dzieci z terenu Kalisza – jej rodzinnego miasta. Umożliwiło jej to unijne dofinansowanie którego efekt został nagrodzony w grudniu zwycięską statuetką podczas gali konkursu „Działania Godne Uwagi”. Jej wegetariańskich i wegańskich dań oraz deserów można spróbować m.in. w restauracji „Kapitalna” w Jastarni na Półwyspie Helskim gdzie mieszka każdego lata. Ewelina prowadzi eventy typu cooking show przed szerszą publicznością – np. w trakcie otwartych spotkań kulinarnych wraz z Mateuszem Gesslerem, Zosią Ślotałą, Anną Starmach, Pascalem Brodnickim, Ewą Wachowicz czy Dorotą Gardias. To właśnie z Pascalem w Kaliszu pichcili na scenie dla mieszkańców podczas Festiwalu Kuchni i Podróży. Anna Starmach natomiast była szefową jury konkursu kulinarnego który dwa lata temu udało jej się wygrać. Ewelina współpracuje z placówkami edukacyjnymi, w których kształci młodzież z zakresu zdrowego odżywiania, ma doświadczenie w cateringu a jej publikacje można znaleźć m.in. na portalu wkaliszu.pl oraz w „Expressie Kaliskim”. Samo Pichconko.pl posiada fanpage aktualizowany m.in. o relacje z kulinarnych podróży po kraju i świecie oraz o zdjęcia i opisy zarówno polecanych potraw jak i miejsc, gdzie można je zjeść. Wiadomości te uaktualniane są podczas zagranicznych wyjazdów, które za każdym razem stanowią dla blogerki okazję do poszukiwania nowych smaków i doskonalenia gastronomicznych umiejętności.

Współpracuje z Fundacją „Pomaganie jest trendy” oraz firmami zajmującymi się profesjonalnymi eventami wyjazdowymi dla grup zorganizowanych. Dzięki nim uczyła gotowania m.in. w Szwajcarii, Austrii czy Francji. Zajmuje się cateringiem zarówno tradycyjnych eventów (spotkania rodzinne, wesela itp.) jak i imprezami w niekonwencjonalych okolicznościach przyrody – np. podczas regat, na łódkach.

Na bazie doświadczeń zdobytych podczas wyjazdów projektuje autorskie menu warsztatów kulinarnych w formie classic czy team building – padło m.in. na kuchnię tajską, kaszubską, marokańską, maltańską, kanaryjską, turecką, marokańską czy cypryjską.  W zeszłym roku światło dzienne ujrzała jej pierwsza, kulinarna publikacja którą zrealizowała z Disney Polska. Współpraca z tą firmą zaowocowała długodystamsowym projektem „Program Pozytywnej Energii” w którym udział brały szkoły z całej Polski. Nagrodą były m.in. pokazy kulinarne.